Private vs public blockchain

Beiden synchroniseren een wallet met de blockchain.

Beiden houden een kopie bij van de blockchain.

Beiden zijn decentralized.

 

Het verschil

Maar waar zit het verschil dan precies?

Het grote en enige verschil hierin heeft te maken met wie er kan en mag connecteren met de blockchain. 

De public blockchain is de blockchain zoals iedereen deze kent van bitcoin, ethereum,… Deze zijn toegankelijk voor iedereen die een wallet geconfigureerd heeft

De private blockchain daarentegen is een blockchain die afgeschermd is en waar enkel bepaalde mensen of een bepaald netwerk toegang tot heeft. Vaak wordt zo’n private blockchain gebruikt in bedrijven. Op deze manier blijven alle transacties binnen het bedrijf in kwestie. 

 

Voordelen

Het grote voordeel is het feit dat de blockchain afgeschermd is en er bijgevolg geen transacties buiten het netwerk gaan. 

Je kan een private blockchain vooral gebruiken voor development en voor het testen van nieuwe platformen. 

Indien je een bepaald platform op de blockchain wil plaatsen, maar dit enkel nodig is binnen het bedrijf, dan kan ervoor gekozen worden om te werken met een private blockchain. 

Daarnaast heb je bij private blockchain geen transactiekosten. Het is te zeggen, ze zijn er wel, maar hebben geen waarde. Bij public blockchain is dit niet het geval. 

Verder kan een private blockchain niet communiceren met een public blockchain, en andersom. 

 

Nadelen

Het nadeel aan een private blockchain is de veiligheid.

De kracht van blockchain schuilt namelijk in de hoeveelheid wallets online zijn en hoeveel miners er gebruikt worden. Deze miners zijn noodzakelijk voor proof-of-work netwerken

Even het noorden kwijt wat betreft deze termen? Geen probleem, deze komen later in onze serie ‘7 dagen, 7 vragen over blockchain’ nog aan bod.

Miners zijn hetgeen de nieuwe blokken en de hash gevonden hebben. 

Wanneer je bij een private blockchain gebruik maakt van slechts één miner, dan kan een hacker de data toch gaan wijzigen. Dit omdat het aantal miners veel te laag is. Dit kan tegengegaan worden door meerdere miners te voorzien, maar dat gaat dan weer ten koste van elektriciteit en servercapaciteit. 

 

Interessant voor wie?

De private blockchain kan interessant zijn voor multinationals die op de blockchain een platform delen binnen hun eigen netwerk of over de verschillende divisies. 

Wanneer er in elk land 1 of 2 private miners draaien, wordt de kracht van de private blockchain sterker. Dit terwijl deze enkel binnen het eigen netwerk blijft. Hoe meer miners en bijgevolg wallets, hoe meer decentralized en bijgevolg veiliger het netwerk wordt.

 

Voor vragen of opmerkingen kan je ons steeds contacteren via ons contactformulier, via mail of via twitter

Meer lezen over blockchain