Wat betekent blockchain voor de toekomst?

Blockchain is alomtegenwoordig en zal in de toekomst alleen maar een belangrijkere rol gaan spelen. Geen idee wat blockchain is? Je kan het hier lezen!

Wanneer het over blockchain of bitcoin gaat, denkt men onmiddellijk aan virtuele transacties. Wat bij bitcoin zeker het geval is, maar blockchain biedt veel meer mogelijkheden. Deze zijn bij het grote publiek echter minder bekend. 

 

Ethereum

Sinds de start van bitcoin zijn reeds meer dan 1000 verschillende blockchains ontwikkeld, waarvan de meeste gebaseerd zijn op bitcoin, nl. het uitvoeren van virtuele transacties. 

Hieruit zijn echter nieuwe technologieën ontstaan, zoals ethereum.

Ethereum werkt op een geheel nieuwe blockchainstructuur waar smart contracts op gebouwd kunnen worden.  

Smart contracts zijn contracten die je maakt en aan de blockchain koppelt. Deze contracten bevatten variabele code, geprogrammeerd door de gebruiker. Hierdoor is het mogelijk om een nieuwe applicatie te bouwen op de blockchain. Dit zorgt ervoor dat de mogelijkheden eindeloos zijn. 

 

Verkiezingen

Bij de volgende verkiezingen zou bijvoorbeeld zo’n smart contract gebruikt kunnen worden. Doordat dit smart contract gekoppeld is aan de blockchain, kan er niet met de inhoud gesjoemeld worden. Dit zorgt ervoor dat de verkiezingen eerlijk kunnen verlopen. 

Een ander voorbeeld is de registratie van bezoekers van een bepaald gebouw. 

Er zijn reeds verschillende smart contracts gebouwd op het netwerk van ethereum. Toch stopt het niet bij deze technologie. Zoals ethereum zijn reeds verschillende blockchains gebouwd, elk met hun eigen voordelen. 

 

Point of failure

Traditionele database servers staan in de meeste bedrijven op een gecentraliseerde server. Deze is met andere woorden niet decentralized, wat er meteen voor zorgt dat dit een single point of failure is  Van zodra de server offline is, is de database niet meer beschikbaar.  

Er zijn reeds pogingen geweest om een database server te vervangen en deze op het ethereum-netwerk te plaatsen. Het enige nadeel hiervan is dat een database server heel veel data verwerkt per seconde, waardoor het netwerk van ethereum deze datastroom niet aankon. 

Hiervoor is ondertussen wel een nieuwe blockchain ontwikkeld zodat dit in de toekomst wel mogelijk is. Dit kan met BigChainDB. Deze technologie staat momenteel nog in zijn kinderschoenen, maar het is een kwestie van tijd alvorens dit op punt staat. 

Het grote voordeel is dat alles decentralized zal worden, waardoor er geen single point of failure meer is. Wanneer één of meerdere nodes offline zijn, is de database nog steeds beschikbaar. 

In de toekomst zullen steeds meer technologieën ontwikkeld worden, zodat alle datastromen op blockchain verwerkt kunnen worden. Dit zal ook een grote impact hebben op cybersecurity en bespreken we in één van onze volgende posts. 

 

Voor vragen of opmerkingen kan je steeds bij ons terecht.