Blockchain en anonimiteit
/Veel mensen denken dat bitcoin volledig anoniem en bijgevolg dus ontraceerbaar is, maar niets is minder waar.
Er is namelijk een groot verschil tussen anonimiteit en pseudonimiteit.
Bij anonimiteit kan niet achterhaald worden wie erachter schuilt.
Bij pseudonimiteit daarentegen, gaat het over een gebruiker die schuilgaat achter een wallet adres. Dit adres is wel volledig traceerbaar, alsook alle transacties die hieraan gekoppeld zijn. Wat men niet weet, is wie schuilgaat achter het wallet adres.
Bitcoin is dus niet anoniem, maar er wordt gebruik gemaakt van pseudonimiteit. Hierdoor is alles traceerbaar. Dit is trouwens niet enkel voor bitcoin zo, de meeste blockchains maken gebruik van pseudonimiteit.
Privacy coin
Steeds meer mensen willen graag transacties uitvoeren op de blockchain die volledig anoniem en bijgevolg niet traceerbaar zijn. Recent is dit ook mogelijk gemaakt.
Verge is een privacy coin die al sinds 2014 bestaat en op de dag van vandaag één van de bekendste privacy coins is op de blockchain.
Alle transacties van Verge kunnen bekeken worden, maar het is onmogelijk de verzender en ontvanger te achterhalen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Invisible Internet Project of I2P.
Deze techniek bestaat al sinds 2003 en wordt vooral gebruikt om anoniem te surfen op het internet. Het maakt gebruik van 2 distributed hash tables om de staat van het netwerk te coördineren.
VPN
I2P is veiliger dan een VPN provider, daar je bij een VPN provider connectie maakt met een VPN node. Hierbij weet je nooit of de VPN provider gebruik maakt van logging. Terwijl je daar bij I2P wel zekerheid over hebt.
Zero coin
Verge is uiteraard niet de enige privacy coin. Er zijn ook andere privacy coins, die bovendien gebruik maken van een geheel andere techniek.
Een voorbeeld hiervan is zero coin. Deze maakt het mogelijk om alle transacties van jouw wallet te verwijderen. Dit wordt uitgevoerd door een ‘zero coin spend transaction’.
Hierbij verstuur je een virtuele munt met een bepaalde transactiehistoriek op het netwerk. Deze munt wordt vernietigd en een nieuwe munt wordt aangemaakt. Eentje zonder transactiehistoriek. Deze munt kan je dan terugvragen in jouw wallet.
Mensen eisen tegenwoordig meer privacy en anonimiteit, en terecht! Dit zijn twee zaken die mensen de dag van vandaag nog amper bezitten.
Overal wordt wel ergens aan logging gedaan om onze handelingen vast te leggen. Denk maar aan facebook, twitter, online shopgedrag,…
Criminaliteit
Zoals dat altijd met alles gaat, is er uiteraard ook een keerzijde aan de medaille. Wanneer je gaat voor meer anonimiteit en privacy, komen frauduleuze en criminele zaken ook mee naar voren. Dit kan gaan over:
- Witwassen van zwart geld
- Drugsgeld
- Belastingontduiking
- Geldverduistering bij echtscheidingen of erfenissen
- …
Vragen over dit artikel? Ja kan ons steeds contacteren!