Blockchain en cybersecurity

In onze vorige posts schreven we al over wat blockchain is en welke mogelijkheden dit biedt voor de toekomst. Indien je deze nog niet gelezen hebt, kan dat hier.

Begin 2017 was de marktwaarde van blockchain zo’n 14 miljard euro. Eind december was deze reeds gestegen naar 490 miljard euro. Dit is een stijging van maar liefst 3400%! Tevens het bewijs dat er steeds meer en meer valuta in blockchain wordt geïnvesteerd. 

Het spreekt voor zich dat dit een grote impact zal hebben op de bedrijfswereld. Er worden dan ook steeds meer en meer platformen gebouwd, speciaal ontwikkeld voor bedrijven. 

 

Veilig

Wie blockchain zegt, zegt automatisch decentralisatie en bijgevolg ook veiligheid, daar data in de blockchain niet gewijzigd kan worden.

Laten we als voorbeeld authenticatie op websites nemen. Hiervoor moet je een wachtwoord onthouden. Veel te vaak gebruiken mensen hetzelfde wachtwoord voor alle accounts die ze hebben.

Civic is een platform dat reeds gebouwd is op de blockchain en dat het mogelijk maakt om met behulp van een app veilig in te loggen op een website. Op deze manier hoef je niet alle (verschillende!) wachtwoorden te onthouden. 

Daarnaast zal de app bijvoorbeeld ook vliegtuigtickets opslaan. De gebruiker kan toegang krijgen tot deze app met zijn of haar vingerafdruk. 

Remme is een gelijkaardig platform en maakt wachtwoorden voor bedrijven overbodig. Dit door alles in de blockchain op te slaan. Je kan dit het beste vergelijken met de app van jouw bankinstelling. Het grote voordeel hiervan is dat het risico op fraude heel wat minder groot is.

 

Rekenkracht

Heb je daarentegen nood aan meer computerkracht om complexe berekeningen te doen? Dan heeft blockchain ook daar een oplossing voor. Daarbovenop kan deze berekening veilig en versleuteld via de blockchain doorgestuurd worden.

Ook is het mogelijk om bestanden versleuteld in de blockchain-cloud te bewaren. En dit zonder het risico dat data aangepast of gelezen wordt door anderen. Dit kan voor bedrijven een grote meerwaarde bieden naar ransomware toe.

 

Ransomware

Bedrijven zullen in de (zeer nabije) toekomst data bewaren op verschillende wallets, waardoor ransomware deze niet meer kan versleutelen.

Zoals we reeds in onze vorige blog schreven, kunnen groothandelsboeken (wallets) niet gewijzigd worden. Daarnaast heeft de meerderheid van alle groothandelsboeken beslissingsrecht. Dit houdt in dat wanneer er toch wijzigingen aangebracht worden, dit aangepaste groothandelsboek genegeerd zal worden. 

Dat aanpassen van data is wat ransomware doet. Ransomware zal de data gaan versleutelen, waardoor je geen toegang meer hebt tot deze data. Deze veranderingen zullen echter genegeerd worden door de meerderheid. 

Er zijn reeds heel wat bedrijven die hierover speculeren en naar verwachting zien we in de nabije toekomst een passende blockchain voor dit specifieke probleem. 

Dat blockchain veilig is, spreekt dus voor zich. Hackers zullen het alsmaar moeilijker krijgen, wat voor bedrijven alleen maar positief is. 

 

Voor vragen of opmerkingen kan je ons steeds contacteren via ons contactformulier, mail of via twitter. 

Meer lezen?