Wat vooral niet doen bij het kiezen van een wachtwoord
/We maken allemaal gebruik van wachtwoorden om onze data te beschermen en toch zijn deze nog veel te vaak onveilig. Overal kan je heel wat tips terugvinden om een veilig wachtwoord te genereren, maar helaas zit daar ook heel wat onzin tussen.
Welke tips voor wachtwoorden kan je maar beter niet volgen? *
- Kies een gemakkelijk woord en typ telkens de letter rechts van dat woord. Neem als voorbeeld het woord “wachtwoord”, dat wordt dan “xzvjyxpptf”.
- Maak gebruik van 3’en om de letter E te vervangen, 1’en om de letter I te vervangen en 4’en om de letter A te vervangen.
- Teken een vorm als basis. Hierbij kies je bijvoorbeeld om in gedachten een rechthoek te tekenen op jouw toetsenbord en de tekens die de rechthoek verbinden te gebruiken.
- Gebruik een neologisme. Denk hierbij aan sjoemelsoftware of furbyfluisteraar.
- Kies een basiswachtwoord en pas dit voor elk account een beetje aan. Zo neem je bijvoorbeeld als basis “W8w00rd” en voeg je hier FB aan toe voor Facebook. Dat wordt dan “W8w00rdFB”. Voor Instagram voeg je IN toe, voor Gmail GM, enzovoort.
*disclaimer: het toch volgen van deze tips is volledig op eigen risico en heeft als bijwerking dat je het hackers een stuk gemakkelijker maakt. Niet doen dus!
Waarom zijn dit slechte tips?
Al deze tips maken gebruik van een systeem. Deze systemen zijn uiteraard ook door hackers gekend en worden toegevoegd aan de scripts die ze programmeren. Voor een hacker is het kinderspel om dit soort systemen te kraken.
Het is zelfs zo dat het in dit geval zelfs veiliger is om een complex wachtwoord op een post-it te schrijven en op jouw bureau te laten liggen. Op die manier moet de hacker nog de moeite doen om tot bij jou te geraken. Voor alle duidelijkheid: doe dit ook niet! Dit is enkel ter vergelijking.
Wat moet je dan wel doen?
- Maak gebruik van minstens 14 karakters, waarbij je hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens gebruikt.
- Gebruik geen bestaande woorden.
- Hergebruik geen wachtwoorden.
- Maak geen gebruik van systemen.
- Gebruik totaal verschillende wachtwoorden voor elk account. Dus niet vertrekken van een basiswachtwoord.
- Maak gebruik van een wachtwoordmanager om jouw wachtwoorden in op te slaan.
- Kies voor een wachtwoordzin om jouw wachtwoord gemakkelijker te kunnen onthouden.
- Maak gebruik van two factor authentication.
Vergeet ook niet dat gebruiksgemak en cyberveiligheid tegenover elkaar staan. Hoe veiliger, hoe minder gebruiksgemak en omgekeerd. Het is de bedoeling hier een gezond evenwicht in te vinden.
Vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Dat kan via WhatsApp, Twitter, LinkedIn, mail of het contactformulier!