Wachtwoordbeleid
/De dag van vandaag zijn wachtwoorden één van de weinige vormen om jouw data te beschermen. Hiervoor is het uiterst belangrijk om te zorgen voor een goed wachtwoordbeleid, ook wel password policy genoemd, zowel privé als voor het werk.
Het merendeel van de mensen gebruikt slechts 1 à 2 wachtwoorden voor verschillende accounts. Deze wachtwoorden worden zowel voor privé als voor het werk gebruikt. Dit zorgt ervoor dat, wanneer één van deze accounts gehackt wordt, je al jouw wachtwoorden moet gaan veranderen. Het spreekt voor zich dat dit zeer onveilig is. Kies dus een andere wachtwoord voor elk account.
Sterk wachtwoord instellen
Een sterk wachtwoord bestaat uit:
- minstens 14 karakters (minder karakters kunnen met behulp van verschillende grafische kaarten in enkele dagen/weken gekraakt worden),
- minstens 1 hoofdletter,
- minstens 1 cijfer en
- minstens 1 speciaal teken.
Hierbij maak je best geen gebruik van woorden of namen. Deze worden namelijk veel sneller gevonden dan een willekeurige reeks letters, cijfers en tekens.
Hoe een veilig wachtwoord kiezen?
Een eenvoudige oplossing om veilige, sterke wachtwoorden te maken is kiezen voor een korte zin met enkele speciale tekens in.
Bijvoorbeeld:
“Ik ben deze zomer naar het zonnige Kreta geweest!”
Om hier een veilig wachtwoord van te maken, kunnen we telkens de eerste letter van elk woord nemen. Dit wordt dan “IbdznhzKg!”.
In dit wachtwoord ontbreekt nu enkel nog een cijfer. Dit kan verholpen worden door ervoor te kiezen de I te vervangen door een 1. Dan is ons wachtwoord: “1bdznhzKg!”.
Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar kan gemakkelijk toegepast worden. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen manier om wachtwoorden te maken en te onthouden.
Meest voorkomende wachtwoorden
Er zijn ook lijsten van wachtwoorden die het vaakst gebruikt worden en bijgevolg dus onveilig zijn. Hierbij de top 10:
- password
- 123456
- 12345678
- 1234
- qwerty
- 12345
- 123456789
- football
- 1234567
- welcome
Indien jouw wachtwoord in dit lijstje voorkomt, of een variant is hierop, kan ik je zeer sterk aanraden zo snel mogelijk een nieuw wachtwoord te kiezen dat aan de minimumvoorwaarden voldoet.
Wachtwoorden onthouden
Wanneer je heel wat verschillende accounts hebt, wordt het uiteraard moeilijk om al deze verschillende wachtwoorden te onthouden. Hiervoor kan je gebruik maken van bepaalde programma’s waarin al jouw wachtwoorden bewaard worden. Een voorbeeld van zo’n programma, ook wel wachtwoordmanager genoemd, is ‘keypass’.
Ook hier is het belangrijk om een sterk en veilig wachtwoord te gebruiken. Anders is alle moeite tevergeefs geweest.
Volgende week schrijf ik over social engineering.